niedziela, 20 lutego 2011

Cza-czo


Po chrzanie czas na czosnek. Mocny, aromatyczny. W kuchni i na blogu. Niech kręci w nosie, niech tańczy na języku. Cza-czo. Mili Państwo, czas na czosnek!

Składniki:
- 2 duże główki czosnku
- 5 szklanek bulionu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 szklanki śmietany
- 5-10 dkg płatków migdałowych
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Osobiście wszystkiego daję "na oko".

Przepis:
Obrane ząbki czosnku gotować 25 minut w bulionie. Dodać tymianek. Zaprawić śmietaną wymieszaną z żółtkiem i całość zagotować. Doprawić do smaku. Zrumienione na maśle migdały dodać tuż przed podaniem.

/przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Tadeusza Barowicza/

Prażone płatki migdałów. Mmmmm, co powiecie na tak wyrafinowane zwieńczenie miseczki czosnkowej zupy? To się nie kłóci, to smakuje!


15 komentarzy:

  1. Osz..... robię jutro :-)

    Tim

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mi się właśnie czegoś takiego chce;)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za całokształt:
    Z lewej strony scenek czeka "Słoneczne wyróżnienie" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czosnek to jest to, co tygryski lubią najbardziej! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Scenki, i tu dziękuję za wyróżnienie :)
    Wasze komentarze dowodzą, że powiedzenie "przez żołądek do serca" ma się dobrze ;):)

    Spożycie czosnku w postaci j.w. nie grozi załamaniem relacji towarzyskich, ani utratą pracy ;):) Po gotowaniu nie trzeba także przez tydzień wietrzyć mieszkania :)

    Pozdrawiam kulinarnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdecznie witam także nowych komentatorów: Tima i Fafika rottweilera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rozumiem, że raczej nie ma obowiązku zjadania ugotowanych ząbków czosnku - a może warto rozbić je mikserem do postaci kremu? Zapewne spróbuję dodać do mojego wege jadłospisu. Dzięki za kolejną inspirację. ;-)
    clou

    OdpowiedzUsuń
  8. Clou, wszystkie chwyty dozwolone ;) Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Natknelam sie ostanio na program kulinarny w TVN kuchnia pt: Kocher Macher.
    Widzialas moze?
    O koszernym kucharzeniu:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Kasiu i Wojtku, widziałam dwa odcinki i... planuję posta :) Miłego piątku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj ją ugotowałam, pierwszy raz w życiu, i aż muszę podziękować bo takie to pyszne. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja to czuję, zdecydowanie! Zupy czosnkowe to jest to :)

    OdpowiedzUsuń