wtorek, 29 kwietnia 2014

Aromat i moc


Rzecz będzie o kawie.

Składniki (opcja dla dwojga):
- 2 czubate łyżki świeżo zmielonej kawy
- 400 ml zimnej wody
- laska cynamonu
- 10 goździków
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziaren ziela angielskiego
- ew. brązowy cukier, lub lukrecja
- ew. 2 gwiazdki anyżu / kardamon
- ew. 2 plastry pomarańczy

Przepis:
W wodzie rozmieszać kawę, dodać pozostałe składniki. Zagotować, zmniejszyć moc i gotować przez 10 minut. Przecedzić przez sitko.

/według Malki Kafki, autorki programu “Koszer Macher”/

W tym przepisie żaden składnik nie jest obligatoryjny. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Ja np. nie lubię anyżu i kardamonu, wypróbowałam natomiast opcję z pomarańczą. Nigdzie nie mogę dostać lukrecji :(

Kawa z tygielka - oprócz walorów smakowych ma i tę zaletę, że na długo pozostawia w kuchni intensywny zapach. Dlatego nie warto spieszyć się z wyrzucaniem fusów i myciem garnka :)


4 komentarze: