sobota, 21 września 2013

Gość


“Hillel, aforysta sprzed dwóch tysięcy lat miał zwyczaj spacerować ze swymi uczniami. Jeden z nich zapytał go: “Mistrzu, dokąd idziesz?”. “Jak co dzień idę do domu przygotować ucztę mojemu gościowi”, odpowiedział mędrzec. “To ty, rabbi, masz codziennie gościa?”, zdziwił się uczeń. “Czyżby moja biedna dusza nie była gościem w mym ciele? Dzisiaj ona jest, jutro już jej nie będzie”, odpowiedział mędrzec.” /fr. “Izrael oswojony”, Ela Sidi/

Wraz z jesienią zawitała chęć ugotowania czegoś dobrego i… jesiennego właśnie. Treściwego, rozgrzewającego, poprawiającego nastrój.

Bulion z kulkami mięsnymi z imbirem, miętą i cieciorką.

Bulion warzywny:
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- sól
- pieprz

Warzywa obrać, pokroić, ugotować do miękkości. Jeśli wywar j.w. okaże się za słaby, można go wzbogacić kostkami bulionowymi do smaku. Warzywa odcedzić, lub pozostawić w zupie.

Mięsne kulki:
- ½ kg mielonego mięsa wołowego
- 1-2 jajka
- ok. 10 dkg cieciorki
- cebula
- korzeń imbiru
- listki mięty
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek. Mięso połączyć z jajkami, cebulą, ugotowaną i rozdrobnioną cieciorką, startym korzeniem imbiru i posiekanymi listkami mięty. Przyprawić. Gotować w formie niewielkich kulek.


3 komentarze:

  1. Ładne i mądre.
    Choć jestem wegetarianką to muszę przyznać, że jedzonko wygląda apetycznie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, tak. Uczta dla duszy jak najbardziej pożądana na powitanie jesieni, a rosołek bardzo kuszący.
    Serdeczności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moge wpasc na rosolek?;)

    Udalo sie nam nareszcie, rodzinnie odwiedzic Cmentarz Zydowski we Wroclawiu.Jestesmy pod wielkim wrazeniem.jesli cmentarz moze byc piekny, to tamten na pewno jest.

    OdpowiedzUsuń