poniedziałek, 4 lipca 2011

Cienka zupa, tłusty dodatek


Lubicie ciepłe kolacje? Pożywne, jednogarnkowe potrawy, nieskomplikowane i smaczne. Co powiecie na czorbę z mięsnymi kulkami?

Zupa:
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 seler
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz

Warzywa obrać, pokroić, ugotować do miękkości. Jeśli wywar j.w. okaże się za słaby, można go wzbogacić dwiema warzywnymi kostkami bulionowymi. Na koniec dodać przecier pomidorowy.

Mięsne kulki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1-2 jajka
- ok. 10 dag ryżu
- sól
- pieprz

Mięso połączyć z jajkami i ugotowanym ryżem. Przyprawić. Gotować w formie niewielkich kulek.

Be-te'awon!
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Uwielbiamy:) Pod żadnym pozorem nie powinniśmy, ale uwielbiamy:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi apetycznie,wygląda też. Nawet zrobiłam się głodna :))
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepiej lubię kolacje:)ale podobno nie należy ich spożywać;)...dla dobra zdrowia i cienkiej talii;)
    Kuleczki z wołowinki są dietetyczne i wyglądają smakowicie:)pozdrawiam i smacznego życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa kojarzy się raczej zimowo, to znaczy chyba, ze u Was też deszcz i chłodek?
    Pozdrawiam zatem bardzo ciepło

    OdpowiedzUsuń
  5. Ori, mokro, zimno, buro i ponuro :( A tak mało w naszym kraju lata :( Odwzajemniam ciepłe życzenia. Otul się szczelnie zwierzostanem ;)
    Michaelino, Kaprysiu, ja także uwielbiam kolacje, w dodatku późne, gdy mogę posiedzieć, a następnego dnia się wyspać. W zupie j.w. niedietetyczny jest tylko ryż :)

    Wszystkie głodne Panie serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli pomidorowa z pulpecikami ;-)
    Pozdro Clou

    OdpowiedzUsuń
  7. Dokładnie tak, Clou i wiesz... jest w tym głębszy sens. Długo by pisać, prawda?

    OdpowiedzUsuń